ARAMA
Arsuz Beledyesi

Arsuz ‘da Kültür

Geri

Arsuz ‘da Kültür

Arsuz çeşitli bölgelerden gelmiş binlerce insanın konakladığı, başka bölge insanlarıyla hem mal, hem fikir alışverişinde bulunduğu, memleketlerine yeni bilim ve fikirlerle döndükleri bir kültür merkezi görevi yapmış, Helenistik ve Roma dönemlerinde dünyanın sayılı uygarlık merkezlerinden biri olarak ün yapmıştır.

Tarih boyunca çeşitli inançlara sahip pek çok millete ev sahipliği yapan Arsuz Bölgesi’nde çok sayıda sanatçı yetişmiş, zaman içinde zengin bir kültür birikimi meydana gelmiştir. Bu birikimin izlerini, etkilerini bugün de tarihi yapılarda, toplum yaşayışında, sanat, basın-yayın etkinlikleri ya da adet, gelenek, görenekler halinde görmek mümkündür. Ayrıca tarihi boyunca çeşitli dinlerin, inançların bir arada kardeşçe, dostça yaşandığı Arsuz bu özelliğini bugün de korumaktadır. Her dinden insan ibadetini özgürce yapmakta ve varlığını sürdürmektedir.
 
Yılın her 30 Mart’ında Akçalı Beldesi’nde kutlanan nevruz bayramı kültürel zenginliklerinden biridir. Hicri takvimine göre 17 Mart, miladi takvime göre 30 Martta halk arasında yumurta bayramı olarak kutlanan şenlikler aynı zamanda baharın müjdecisidir. Bu kutlamalara her yöreden, her dinden ve inançtan insanların gelmesi, dostluk ve kardeşlik içinde kutlanması Arsuz’un kültürel zenginliğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu kutlamalar yine aynı şekilde 14 Nisan tarihinde Çetellik Köyü’nde panayır şeklinde tekrarlanmaktadır.
 
Diğer bir kültür merkezide, Hıristiyan halkımız tarafından kutsal bir yer olarak bilinen Meryem Ana havuzudur. Özellikle Ortodokslar Meryem Ana’ya adadıkları perhizin son günü olan 14 Ağustosu burada büyük şenliklerle kutlamaktadır